Popularite cyklistiky pomáha súčasný životný štýl, úspechy Petra Sagana

05.10.2012 Bratislava

Bratislava 5. októbra (TASR) - Aktívnemu tráveniu voľného času v podobe jazdenia na bicykli praje na Slovensku za posledné roky najmä súčasný životný štýl. V tomto roku k tomu prispel aj fenomén Petra Sagana a jeho športové výsledky. No ľudia vyhľadávajú cyklodovolenky aj pre nižšie finančné náklady.

"K obľube jazdenia na bicykli a cyklodovoleniek prispel súčasný boom bicykla vo svete a najmä v Európe. Takisto fenomén horského bicykla," priblížil pre TASR predseda Slovenského cykloklubu Juraj Hlatký. Obľubu cykloputovania podľa jeho slov umocňuje na jednej strane možnosť aktívneho trávenia voľného času či spoznávania kultúrnych a prírodných pamiatok. Na druhej strane sú to aj zdravotné aspekty, fyzická kondícia a relax.

"V posledných dvoch rokoch takéto dovolenky a pohyb na bicykli podporila nepriamo aj ekonomická kríza," doplnil Hlatký. Ľudia strávia dovolenku doma a súvisí to aj nižšími finančnými nákladmi. "V našom pozorovaní v týchto dvoch rokoch vzrástol počet cykloturistov na našich cyklotrasách o viac ako 100 percent," vyčíslil Hlatký.

Veľmi významným prvkom je podľa jeho slov aj vznik nových cykloturistických trás a cykloturistických oblastí. Tie vznikli a vznikajú v atraktívnych horských oblastiach, v lokalitách, ktoré boli predtým iba doménou pešej turistiky.

V prípade rozvoja cyklistiky na Slovensku však Hlatkému chýba podpora štátu. Vzniknutá sieť cyklotrás je tak podľa jeho slov výsledkom hlavne prác občianskych združení. "U nás nemáme tejto aktivite priaznivo naklonené viaceré zákony, častokrát je cykloturistika vnímaná ako nepriateľská aktivita. Chýba spolupráca a vzájomná tolerancia," dodal Hlatký.
 

Vyberte región